Vesentlighetsvurdering
Lappsets bærekraftsarbeid er basert på internasjonale anbefalinger og vesentlighetsanalyser.
I utviklingsarbeidet har vi basert oss på både FNs Agenda 2030 og bærekraftsstandarden ISO26000, samt GRI-G4s anbefalinger. Og basert på vesentlighetsvurderingen har vi identifisert nøkkelområdene for utvikling i kombinasjonen av disse.
Lappset gjennomførte høsten 2022 en vesentlighetsvurdering blant sine sentrale interessenter. Ved hjelp av vesentlighetsvurderingen skisserer organisasjonen hvilke saker som er viktige og har en betydelig innvirkning på beslutningstaking og strategier.

I vesentlighetsvurderingen identifiserte Lappset åtte fokusområder for ESG-arbeid. ESG er forkortelsen for miljømessig og sosial bærekraft og godt styresett. Disse åtte fokusområdene er direkte basert på resultatene av vesentlighetsvurderingen. Disse er:
- Pålitelig, profesjonell og transparent ESG-kommunikasjon.
- Gjennom kommunikasjon støtter vi målet vårt om å styrke hjerterytmen til over én milliard mennesker innen 2030.
- Forbedring av produktdata som kreves av LCA (Life Cycle Assessment) og ulike miljøsystemer som BVB (Byggvarubedömning i Sverige) for å muliggjøre ulike beregninger og rapporteringskrav.
- Vi setter mål for å redusere karbonfotavtrykket.
- Vi utvikler materialeffektivitet.
- Vi utvikler produkter som bruker resirkulerte materialer der det er mulig. Trevirke vil også forbli vår viktigste råvare i fremtiden.
- Vi videreutvikler bærekraften i innkjøpskjeden, sørger for oppdaterte etiske prinsipper og oppdaterer administrasjonsretningslinjer ved behov. Vi ivaretar også personalets kompetanse i bærekraftspørsmål.
- Vi oppretter et mangfoldsprogram for å fremme likestilling.
Disse fokusområdene styrer utviklingen og implementeringen av selskapets ESG-strategi.
Lappset er forpliktet til ESG-bærekraft
Et spesielt nøkkelresultat av workshopen for vesentlighetsvurdering var utarbeidelsen av ESG-kommunikasjonsstrategien og -planen. Ved å følge denne planen sikrer Lappset at de kommuniserer ESG-spørsmål i forkant av verdiene sine.
I løpet av 2023 satte Lappset i gang beregningen av en livssyklusanalyse (LCA) for tilsammen 14 ulike produkter. Av disse LCA-beregningene har tre blitt verifisert. For de andre 11 foretrekker Lappset å kommunisere om karbonavtrykket. For å sikre objektivitet, upartiskhet og åpenhet har en tredjepart, Greenstep Oy, utarbeidet LCA-beregningene etter EDP-standarder, ikke Lappset selv.
Lappset er forpliktet til å lage et mangfoldsprogram for å fremme inkludering og kultur i organisasjonen. Lappset svarer dermed på tilbakemeldingene fra personalet om trivsel, likestilling, sysselsetting og talentutvikling. Opprettelsen av et mangfoldsprogram fremmer likestilling ikke bare i Lappset, men også blant dets interessenter.